Tuinmeubelen: wat zijn de beste materialen?

De zon komt tevoorschijn en daarmee groeit ook uw verlangen om te barbecueën en te zonnebaden. Het is tijd om na te denken over uw tuinmeubelen, die uw groene ruimte, uw terras of uw balkon elegant zullen versieren.

Tuinmeubelen: wat zijn de beste materialen?

De zon komt tevoorschijn en daarmee groeit ook uw verlangen om te barbecueën en te zonnebaden. Het is tijd om na te denken over uw tuinmeubelen, die uw groene ruimte, uw terras of uw balkon elegant zullen versieren. Welk materiaal moet u kiezen, gezien de overvloed aan materialen op de markt? Welke zal het meest aangepast zijn aan uw wensen en uw gebruik? Wacht niet langer en ontdek de voor- en nadelen van elk materiaal om er zeker van te zijn dat u de juiste keuze maakt.Bekijk ook alle beste en verschillende soorten tuinmeubelen die je kan kopen op Agriworld.nl voor meer informatie.

Kunststof tuinmeubelen

Plastic tuinmeubelen zijn overal! Het is ongetwijfeld het best verkochte materiaal in Frankrijk en in de wereld. Er zijn een aantal redenen voor de aantrekkelijkheid ervan.


De eerste is de esthetische aantrekkingskracht. Het is vooral een zeer kneedbaar materiaal voor ontwerpers. Het biedt een oneindig aantal vormen die in elke tuin passen. Van designmeubelen tot de meer tijdloze, met dit materiaal zal het uw tuin aan stijl en elegantie niet ontbreken. Wij houden ook van kunststof tuinmeubelen omdat ze over het algemeen een ruime keuze aan kleuren bieden: van rood, tot blauw, geel, zwart of grijs, er zijn veel alternatieven als u wilt afwijken van de meer traditionele witte tuinmeubelen. Kies uw favoriete kleur of de kleur die het beste past bij uw groene ruimte of balkon en u bent helemaal klaar voor een prachtig exterieur!

Het tweede voordeel van kunststof meubelen is hun praktische bruikbaarheid in het dagelijks leven. Wij waarderen dat hij zo licht is dat hij heel gemakkelijk kan worden verplaatst en opgeborgen. Het is dan ook geen toeval dat dit materiaal veel wordt gebruikt bij het ontwerpen van stapelbare modellen. Kunststof tuinmeubelen hebben ook wat onderhoud betreft hun zegje te doen! Het staat bekend als zeer gemakkelijk schoon te maken. Alles wat u nodig hebt is een zachte doek en warm zeepwater om de meeste vlekken te verwijderen.

Het derde voordeel is de duurzaamheid van kunststof tuinmeubelen, die over het algemeen zeer goed is. Voor een nog grotere duurzaamheid raden wij u aan te kiezen voor meubelen met een anti-U.V.-behandeling en kleuren die in de massa zijn geverfd. Zo zullen uw kleuren na verloop van tijd gemakkelijker hun glans behouden. Om de esthetiek en de weerstand van uw meubelen te behouden, is het ook raadzaam om uw meubelen in de winter af te dekken.

Er zijn verschillende soorten plastic. Tot de bekendste behoren PVC, polypropyleen, polyethyleen en hars. Achter deze soms barbaarse namen gaan enkele zeer interessante eigenschappen voor de tuin schuil. Laten we eens kijken welke!

PVC tuinmeubelen

PVC-tuinmeubelen zijn het meest gangbare type op de markt. PVC, ook bekend als "polyvinylchloride", biedt vele voordelen. Het wordt gewaardeerd om zijn lichtheid, zijn weerbestendigheid, zijn onderhoudsgemak, maar ook om zijn zeer aantrekkelijke prijs. Dit plastic materiaal wordt gebruikt in veel goedkope modellen. Als u de voorkeur geeft aan kunststof tuinmeubelen van topkwaliteit, kies dan voor hars of polypropyleen. Witte PVC-meubelen hebben vaak de neiging te vergelen als gevolg van blootstelling aan UV-straling. Andere kleuren hebben de neiging na verloop van tijd te vervagen. Om dit te vermijden, raden wij u aan altijd een model te kiezen dat UV-bestendig is en in de massa gekleurd is. Dankzij deze kenmerken bent u veel beter bestand tegen de zonnestralen.


Polypropyleen tuinmeubelen

Polypropyleen is een kunststof die vaak wordt gebruikt bij het ontwerpen van kunststof tuinmeubelen. Het is sterker dan PVC, licht van gewicht en zeer gemakkelijk te onderhouden. Het is weerbestendig, hoewel wordt aanbevolen het in de winter te bewaren, zodat het niet door vorst wordt verzwakt. Evenzo is het raadzaam te kiezen voor meubelen van polypropyleen met een anti-U.V.-behandeling en gekleurd in de massa om te voorkomen dat de kleuren na verloop van tijd verbleken. Voor extra stevigheid raden wij aan tuinmeubelen van geïnjecteerd polypropyleen te kiezen. Deze technologie voorkomt dat zich luchtbellen vormen in het polypropyleen en dat het meubel verzwakt. Als alternatief kan polypropyleen met glasvezel worden gecombineerd om de sterkte te verbeteren. Wat u ook kiest, uw polypropyleen buitenmeubilair zal over het algemeen sterker zijn dan PVC.


Tuinmeubelen van hars

Hars, zoals polypropyleen, is ongetwijfeld het meest populaire materiaal onder professionals als het gaat om het kopen van kwaliteit kunststof terrasmeubilair. En niet zonder reden! Het onderscheidt zich van polypropyleen en PVC door zijn vermogen om houtmaterialen in prachtige natuurlijke kleuren te imiteren. Hars kan een geweldig praktisch alternatief zijn voor bijvoorbeeld rotan! Dit materiaal, dat soms rond een aluminiumstructuur wordt geweven, is uitstekend bestand tegen de elementen. In tegenstelling tot natuurlijk rotan, dat kwetsbaarder is, wordt geweven hars niet aangetast door de zon wanneer het behandeld wordt tegen UV-stralen, noch door vochtigheid. Wij waarderen ook zijn lichtheid, waardoor u uw ruimtes kunt moduleren wanneer u maar wilt.


Polyethyleen tuinmeubelen

Polyethyleen tuinmeubelen hebben dezelfde voordelen als de andere hierboven genoemde kunststoffen. Het wordt geprezen om zijn lichtheid, onderhoudsgemak en goede weerbestendigheid. Om de duurzaamheid te maximaliseren, moet het ook kleurvast en UV-bestendig zijn. Of het nu in uw groene hoekje of bij een zwembad staat, uw polyethyleen meubilair zal uw buitenruimte meestal een mooie buitenlook geven. Net als polypropyleen en hars is het een van de topmaterialen voor de tuin.


Voordelen van Polyethyleen meubelen

 • Lichtgewicht.
 • Weerbestendig.
 • Gemakkelijk te onderhouden.
 • Verschillende soorten plastic, voor elk budget.

Nadelen van kunststof meubelen

 • Kleuren hebben de neiging te verbleken of te vergelen wanneer meubelen niet met UV zijn behandeld en in de massa gekleurd.
 • De lichtheid van plastic is niet ideaal als de meubelen worden blootgesteld aan sterke wind.

Onze mening over plastic meubilair

Kunststof meubilair is een grote hit in onze tuinen omdat het veel voordelen biedt. Lichtgewicht, gemakkelijk te onderhouden en duurzaam, het is ongetwijfeld een interessante oplossing voor wie modulaire buitenmeubelen wil die gemakkelijk te onderhouden zijn en er goed uitzien. Op de markt zijn verschillende kwaliteiten kunststof verkrijgbaar, voor elke smaak en elk budget. Lees voor meer informatie ons artikel over welke kunststof u het beste kunt kiezen voor uw tuinmeubelen.

Metalen tuinmeubelen

Metaal is een materiaal dat al duizenden jaren wordt bewerkt door getalenteerde smeden. Het is geen toeval dat metaal wordt gebruikt bij het ontwerpen van tuinmeubelen. Het wordt gewaardeerd om zijn esthetiek, zijn betrouwbaarheid en zijn gemak om zich aan te passen aan elke buiteninrichting.


Vanuit esthetisch oogpunt houden wij van de authentieke en ruwe kant ervan. Als u op zoek bent naar authenticiteit, is metaal een interessant alternatief voor hout. Het wordt op vele manieren bewerkt om verschillende decoratieve stijlen te bieden. Van smeedijzer, ideaal voor een mooie mediterrane tuinsalon, tot staal voor een trendy industriële stijl, u zult keuze te over hebben. Metalen buitenmeubilair biedt een verscheidenheid aan looks voor elke tuin en is daarom erg populair.

Wat duurzaamheid betreft, zult u niet teleurgesteld zijn. De betrouwbaarheid van metaal is welbekend. Dit robuuste materiaal zal lang meegaan, vooral als het tegen corrosie wordt behandeld. Veel metalen hebben bij de aankoop een anticorrosiebehandeling ondergaan, voor andere is het raadzaam dit product na de aankoop en op een meer regelmatige basis aan te brengen. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van het gebruikte onderhoudsproduct. In het beste geval hoeven bepaalde metalen, zoals aluminium, niet te worden behandeld omdat zij van nature niet gevoelig zijn voor corrosie.

Er zijn veel mogelijkheden voor wie metalen meubilair in zijn tuin wil gebruiken. Aluminium, staal en smeedijzer staan alle drie bekend om hun kwaliteit, maar er zijn veel verschillen tussen de drie materialen die een verschil kunnen maken bij de keuze van uw tuinmeubelen. Een snelle bespreking van deze drie materialen is noodzakelijk om zeker te zijn dat u de juiste keuze maakt.

Aluminium

Aluminium is een van de meest verkochte soorten metalen tuinmeubelen. Dit buitenmeubilair is uiterst licht en zeer sterk. Het is zeer duurzaam en hoeft niet te worden behandeld omdat het van nature niet roest. Om het schoon te maken, niets is eenvoudiger, een beetje zeepwater en dat is het. Wij houden van zijn brede waaier aan kleuren en zijn ingenieuze combinatie met andere materialen zoals polypropyleen of glas. Het aantrekkelijke uiterlijk en de aantrekkelijke kenmerken rechtvaardigen de prijs, die over het algemeen iets hoger is dan die van roestvrij staal.


Roestvrij staal

Roestvrij staal, beter bekend als inox, is het hedendaagse materiaal bij uitstek. Het is een materiaal uit de middenklasse dat af en toe wordt gebruikt bij het ontwerpen van metalen tuinmeubelen. Wij houden van zijn esthetiek en zijn stevigheid, bewezen door wind, regen of zon. In tegenstelling tot smeedijzer hoeft het niet behandeld te worden tegen roest. Het is ook lichter, wat het gemakkelijker maakt om uw roestvrij stalen tuinmeubelen te verplaatsen. Het is echter ook gevoeliger voor krassen, wat niet erg praktisch is voor stapelbare meubelen. Een ander voordeel is dat het over het algemeen betaalbaarder is dan aluminium of smeedijzer, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.


Andere soorten staal

Staal is niet noodzakelijk roestvrij. Het kan een metaal zijn dat alleen gepoedercoat, gekataforiseerd of gegalvaniseerd is. Stalen tuinmeubelen komen steeds meer voor in onze tuinen. In tegenstelling tot roestvrij staal, vereist het een anti-corrosie behandeling. Het heeft echter dezelfde voordelen als roestvrij staal, namelijk lichtheid, sterkte en duurzaamheid wanneer het meubilair goed wordt onderhouden. Voor een optimale bescherming is het raadzaam de meubelen in de winter af te dekken met een dekzeil of een beschermhoes. U kunt er ook voor kiezen om uw meubels naar binnen te brengen.

Smeedijzer

Smeedijzer wordt al duizenden jaren bewerkt. Het wordt zeer gewaardeerd om zijn extreme stevigheid en uitstekende levensduur. Wij houden ervan omdat het de romantische stijl bij uitstek belichaamt. Toch heeft smeedijzeren tuinmeubilair een paar nadelen, te beginnen met het zware gewicht. Smeedijzeren tuinmeubelen zijn niet gemakkelijk te verplaatsen. Als u op zoek bent naar een flexibele tuinruimte, is dit materiaal niet voor u. Het verdient ook de voorkeur om een speciale ruimte onder een parasol of op het terras te hebben. En ja, smeedijzer houdt warmte vast. Hij moet dus beschut zijn, zodat u zich niet verbrandt als u erop gaat zitten. De prijs van smeedijzer is vrij hoog. Dit wordt echter gerechtvaardigd door het werk van de smeden, dat echt vakmanschap vereist. Als u voor deze optie kiest, pas dan op voor roest. Smeedijzer is namelijk een materiaal dat zeer gevoelig is voor corrosie. Het is daarom raadzaam om uw smeedijzeren meubelen minstens één keer per jaar te behandelen om ongemakken te voorkomen.


Voordelen van metalen meubelen

 • Authentiek.
 • Bestendig.
 • Langdurig.

Nadelen van metalen tuinmeubelen

 • Regelmatiger onderhoud voor sommige metalen (anticorrosiebehandeling vereist voor sommige metalen).
 • Pas op voor brandwonden als uw metalen meubelen aan de zon worden blootgesteld.
 • Soms zwaar (behalve voor aluminium en sommige stalen meubelen).
 • Prijs over het algemeen hoger dan plastic.

Houten tuinmeubelen

Hout is een populair natuurlijk materiaal voor tuinmeubelen. Het is tijdloos, ongeacht de gebruikte houtsoort, en geeft een groen accent aan uw terras, balkon of tuin.

Wat de esthetiek betreft, kan de ruime keuze aan soorten alle wensen en persoonlijkheden tot hun recht laten komen. Dennen, acacia's en eucalyptus zijn de meest voorkomende soorten. Wij houden ook van de exotische kant van teak. De verschillende tinten van de soorten zullen een zekere charme geven aan uw tuin. Van geel tot grijs tot rood, er is een breed scala aan kleuren voor ieders smaak.


Afhankelijk van de gekozen soort, zal het onderhoud van het hout variëren. Hoe dan ook, de keuze voor houten tuinmeubelen vergt iets meer tijd voor onderhoud dan andere materialen. Dat komt omdat het veeleisender is. Om het er goed te laten uitzien, is het meestal raadzaam een olie aan te brengen die geschikt is voor de houtsoort. Om het nieuw leven in te blazen, is het ook raadzaam om het minstens om de drie jaar op te schuren.

Zoals u ziet, biedt het ontwerpen van een tuin met houten meubilair veel mogelijkheden, maar heeft het ook enkele nadelen. Een korte rondgang langs de meest voorkomende houtsoorten die bij het ontwerpen van tuinmeubelen worden gebruikt, is noodzakelijk om u bij uw keuze te helpen.

Eik

Eiken is het edele hout bij uitstek. Het wordt geprezen om zijn stevigheid en zijn uitstekende weerstand, vergelijkbaar met die van teak. Vanuit esthetisch oogpunt bevalt ons de discrete gouden kleur en de mooie afwerking. Eiken tuinmeubelen zijn een garantie voor uitstekende kwaliteit! Het is dan ook niet verwonderlijk dat het vaak wordt gebruikt voor houtskeletbouw en houten boten. Robuust en vochtbestendig, hij heeft alles wat u nodig hebt om hem in uw tuin te integreren.

Eucalyptus

Eucalyptushout is een must voor tuinmeubelen uit het basis- en middensegment. Eucalyptus is een snelgroeiende houtsoort, wat zijn lagere prijs verklaart. Het is over het algemeen duurzaam en heeft enkele kenmerken die vergelijkbaar zijn met teak, hoewel teak over het algemeen van betere kwaliteit is en langer zal meegaan. Dit hout wordt ook regelmatig gebruikt bij de bouw van houten terrassen. Het krijgt een bleekroze tot lichtbruine kleur.

Massief grenen

Massief grenen is het ideale hout om uw tuin in te richten met massieve meubelen tegen betaalbare prijzen. De kleur is geel/groen en zal in de loop van de tijd vergrijzen. Zijn voornaamste kenmerk is zijn hoge weerstand tegen temperatuurschommelingen. Als het wordt behandeld tegen agressies van buitenaf, zal het ook een goede weerstand bieden tegen insecten. Als u een klein budget heeft voor uw houten tuin, is deze soort een goede oplossing.

Acacia

Acacia is een houtsoort die van nature bestand is tegen insecten en vochtigheid. Het is zeer betaalbaar omdat het een snelgroeiende soort is zoals eucalyptus. De kleur van het hout zal veranderen naar gelang van de toegepaste behandelingen, maar meestal zal het een mooie gouden tint hebben. Het is een minder dichte houtsoort dan teak en gaat ongeveer tien jaar mee als het goed wordt onderhouden.

Robinia

Dit gele hout uit Europa, ook wel valse acacia genoemd, heeft soortgelijke natuurlijke kenmerken als teak. Dit geldt voor zijn weerstand tegen verwering, maar ook tegen insecten en schimmels. Het is een interessant alternatief voor teak tegen een meer betaalbare prijs.

Lariks

Larikshout is afkomstig uit Noord-Europa en staat bekend om zijn mooie beige/gele tot oranje kleur. Het is een harsachtige soort die dankzij zijn hoge dichtheid ook veel wordt gebruikt bij de vervaardiging van buitenterrassen. Het is gemakkelijk te onderhouden, rotbestendig en bestand tegen schokken en weersinvloeden. We vinden het geweldig!

Teak

Een exotische houtsoort zoals teak verdient de voorkeur als u uw meubelen niet kunt beschermen tegen de regen. Teakhout is beter bestand tegen vocht en is rotvrij, in tegenstelling tot de meeste andere soorten. Het is over het algemeen duurder, maar de kwaliteit is goed. Het is een van de meest gebruikte soorten voor het ontwerpen van houten tuinmeubelen.

Cumaru

Cumaru is een exotisch hout dat herkenbaar is aan zijn geel/bruine of zelfs roodbruine kleur. Inheems in Brazilië, wordt het vaak gebruikt in het ontwerp van tuinmeubelen.

Itauba

Eveneens afkomstig uit Zuid-Amerika als cumaru, onderscheidt itauba zich door zijn bruin/beige of zelfs donkerbruine kleur. Het wordt geprezen om zijn weerstand tegen vochtigheid en insecten. Dit hout is zeer goed bestand tegen vocht.

Voordelen van houten meubelen

 • Natuurlijke charme van hout.
 • Ruime keuze aan houtsoorten voor alle stijlen.

Nadelen van houten tuinmeubelen

 • Hoger gewicht dan plastic.
 • Vereist regelmatig onderhoud.
 • Sommige soorten moeten tegen de weersomstandigheden worden beschermd.

Onze mening over hout

Houten tuinmeubelen zijn perfect als u een natuurlijke toets wilt geven aan uw buitenruimte. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, zodat u een ruime keuze hebt aan stijlen en kleuren. Het nadeel is dat het veel regelmatiger onderhoud vergt dan kunststof en de meeste metalen. Voor eenvoudiger onderhoud, kies exotische houtsoorten. Deze zijn rot-, insect- en vochtbestendig. Een woord van advies: kies voor duurzaam gekapt hout. De FSC- en PEFC-labels zijn de bekendste op dit gebied. Twijfelt u nog tussen verschillende houtsoorten? Lees ons artikel om uit te vinden welk hout u het beste kunt kiezen voor uw tuinmeubelen.

Rotan tuinmeubelen

Rotan is afkomstig van een wilde plant die tot de palmfamilie behoort. Dit natuurlijke materiaal staat bekend om zijn soepele stammen en zijn stevigheid. Een aantal jaren stond het op de zwarte lijst, maar sinds enige tijd is het aan een sterke comeback bezig: er is een trend naar rotan stoelen en fauteuils. Dit materiaal wordt gewaardeerd om zijn charme en elegantie.


Om zijn glans te behouden, is het belangrijk om bepaalde regels in acht te nemen: stel hem niet bloot aan direct zonlicht of regen! Zoals u kunt zien, houdt dit materiaal niet van vochtigheid en UV-stralen. Het is echter gemakkelijk te onderhouden. De prijs ervan blijft echter hoger dan die van andere materialen.

Voordelen van rotan

 • Natuurlijke charme van rotan.
 • Lichtgewicht.
 • Sterk.
 • Gemakkelijk te onderhouden.

Nadelen van rotan

 • Niet erg bestand tegen UV en vocht.
 • Duurder dan andere materialen.

Onze mening over rotan

Rotan zal u verleiden met zijn natuurlijke charme. Dit materiaal staat bekend om zijn elegantie en zal uw buitenmeubilair een edele uitstraling geven. Rotan tuinmeubelen zijn de beste keuze als u een overdekt terras wilt aanleggen. Zoals we hebben gezien, is dit materiaal niet erg bestand tegen UV en vocht. Als u het buiten wilt gebruiken, raden wij u aan het op te bergen zodra u het niet meer nodig hebt.

Glazen tuinmeubelen

Glas belichaamt elegantie en lichtheid. Dit materiaal is niet langer beperkt tot het interieur en wordt steeds meer gebruikt bij het ontwerpen van moderne tuinmeubelen.

Wij houden van de transparantie, waardoor het licht is en de buitenruimte niet onoverzichtelijk wordt. De esthetische aantrekkingskracht strekt zich uit van mediterrane tuintafels met een combinatie van smeedijzer en glas tot meer eigentijdse tafels. Verschillende diktes zijn beschikbaar. U kunt ook kiezen voor getint glas om het uiterlijk te verbeteren.


Een glazen tuintafel is zeer gemakkelijk te onderhouden. Een zachte doek met een beetje zeepwater is alles wat nodig is. Dit materiaal is echter kwetsbaarder dan de andere die tot nu toe zijn opgesomd. Daarom is het belangrijk om er zorg voor te dragen. Voor extra stevigheid adviseren wij u te kiezen voor gehard glas. Het is ook niet raadzaam om het glas in direct zonlicht te laten staan wanneer het erg warm is, omdat dit het glazen blad kan verzwakken.

Voordelen van glas

 • Elegantie.
 • Doorzichtigheid.
 • Visuele lichtheid.
 • Gemakkelijk te onderhouden.

Nadelen van glas

 • Meer breekbaar.
 • Niet aanbevolen voor gebruik in direct zonlicht bij warm weer.

Onze mening over de lens

Glas is een prachtig materiaal dat een plezier is om in tuinen te gebruiken. Het is echter belangrijk het te verzorgen om zijn transparantie en glans te behouden. Als u kiest voor een glazen tafel, raden wij u een schaduwrijke tuin aan om de tafel te beschermen tegen de hitte.

Textiel voor de tuin

Ja, buitenmeubilair betekent tuinstoelen, krukjes en fauteuils! Deze kunnen gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als het frame, maar u kunt ook kiezen voor een zitting met een bekleding van synthetisch textiel. Zoals met andere materialen zijn er vele mogelijkheden. Hier is een klein overzicht...


Polyester

Polyester is een synthetisch materiaal dat kan worden gebruikt om tuinmeubelen te maken tegen zeer betaalbare prijzen. Maar omdat ze zo goedkoop zijn, moet u een paar concessies doen in vergelijking met meubelen van hoge kwaliteit. Wij raden u bijvoorbeeld aan uw meubelen in de winter op te slaan om de levensduur ervan te verlengen.

Textilene

Textilene is een weefsel gemaakt van synthetische vezels en een mengsel van polyester. Door deze combinatie is hij bestand tegen slechte weersomstandigheden en UV-stralen.

Olefine

Net als batyline is olefine een synthetische bekleding van hoge kwaliteit. Deze vezel is sterk en slijtvast, verkleurt niet en is ook bestand tegen UV-straling, schimmel en verwering. Het heeft ook het voordeel dat het snel droogt!

Zonwerend

Zonwerend is een onderdeel van de Olefin vezel. Het enige verschil is dat het een iets hogere dichtheid heeft, waardoor het bestand is tegen sterke blootstelling.

Batyline

Batyline behoort tot dezelfde familie als textilene, maar dan in een hoogwaardige uitvoering. Deze bekleding is een van de beste in zijn categorie. Het is goed bestand tegen vocht en schimmel. Dit materiaal verkleurt niet, heeft een goede UV-bestendigheid en is zeer gemakkelijk te onderhouden. Hij biedt ook een uitstekend comfort dankzij zijn soepelheid.

Sunbrella

Sunbrella is een synthetische vezel gemaakt van acryl. Wij waarderen de vele voordelen. Het verkleurt niet en is perfect bestand tegen U.V.-stralen, met name dankzij de kleuring in de massa. Door zijn extreme weerstand is het ook bestand tegen schimmel en zelfs zeewater. We vinden het ook prettig dat het makkelijk te onderhouden is. Een must-have voor top-of-the-range tuinmeubelen!

Ons advies over het kiezen van het juiste materiaal voor uw tuinmeubelen

Nu u alle voor- en nadelen kent van de verschillende materialen die u voor uw tuinmeubelen kunt kiezen, hoeft u alleen nog maar het materiaal te kiezen dat het beste bij uw behoeften past. Om de juiste keuze te maken, moet je jezelf 4 vragen stellen. Hier zijn ze:

Wilt u een materiaal dat gemakkelijk te onderhouden is?

Zoals u ziet, is de keuze van het juiste materiaal voor uw tuinmeubelen van cruciaal belang en moet u zich afvragen waarvoor u ze wilt gebruiken. Ten eerste, vraag uzelf af of regelmatig onderhoud voor u een probleem is. Als het antwoord nee is, hebt u misschien een overvloed aan keuzes. Als het regelmatig onderhoud van tuinmeubelen u daarentegen hindert, vermijd dan bijvoorbeeld houten of smeedijzeren tuinmeubelen en kies voor kunststof of metaal dat een natuurlijke behandeling tegen roest heeft ondergaan, zoals aluminium.

Past de esthetiek van het gekozen materiaal bij uw smaak?

De esthetiek van de tuinmeubelen moet u ook aanspreken. Als onderhoud voor u geen probleem is, hebt u een ruime keuze aan mogelijkheden om uw tuin in te richten. Speel met hout of rotan voor een natuurlijke toets of juist met smeedijzer voor een romantische mediterrane stijl. Als u een meer alledaagse, maar even elegante tuin wilt, staat niets u in de weg om voor kunststof tuinmeubelen te kiezen. Voor wie de voorkeur geeft aan eenvoudig onderhoud, zijn er tal van alternatieven beschikbaar. Geweven hars, bijvoorbeeld, imiteert de natuurlijkheid van rotan zonder de nadelen. Evenzo kunnen sommige stalen meubelen die voor gebruik buitenshuis zijn behandeld, smeedijzer perfect imiteren omdat ze minder zwaar zijn en minder regelmatig onderhoud vergen.

Is het materiaal geschikt voor de plaats waar u het meubel wilt plaatsen?

De keuze van het materiaal voor uw tuinmeubelen moet ook gebaseerd zijn op de gewenste locatie. Als uw meubelen niet voldoende bestand zijn tegen UV-straling of vochtigheid, moeten ze op een droge en zonnige plaats worden gezet. Een overdekt terras verdient daarom de voorkeur. Als u in alle rust wilt zonnebaden, vermijd dan smeedijzer en meer in het algemeen metalen meubelen die zeer snel opwarmen in de zon en het risico met zich meebrengen dat u zich verbrandt. Een kleine, licht beschaduwde plaats verdient de voorkeur.

Wat is uw budget?

Tenslotte speelt de prijs een belangrijke rol bij de keuze van een bepaald materiaal. Als u een klein budget hebt, kies dan voor materialen zoals PVC. Dit soort meubilair zal in de meeste gevallen volstaan. U zult ze echter wel moeten verzorgen en beschutten in de winter. U kunt ook kiezen voor hoogwaardige plastic modellen zoals polypropyleen of hars. Dit zijn de bestsellers in termen van prijs-kwaliteitverhouding. Als u echter op zoek bent naar uitmuntendheid, zelfs als u daarvoor de prijs moet betalen, zijn er nieuwe materialen beschikbaar met talrijke esthetische en functionele voordelen: aluminium, batyline, enz. Kortom, wat uw budget ook is, u zult tuinmeubelen vinden die aan uw behoeften voldoen.

Wat is uw favoriete materiaal voor tuinmeubelen?

Bron: Agri World - Tuinmeubelen kopen: bekijk de verschillende soorten en mogelijkheden